Ultrazvuk štitaste zlezde

Tiroidna ultrazvuk koristi zvučne talase da proizvede slike štitne žlezde u vratu. On ne koristi jonizujućeg zračenja i najčešće se koristi za procenu grudvice ili čvoriće pronađeno tokom rutinske fizičke ili druge ispit za snimanje.

Ova procedura zahteva malo ili nimalo posebne pripreme. Ostavite nakit kod kuće i nosite široko, udoban odeću. Možda će vam biti zatraženo da nosi haljinu.
Ultrazvuk je bezbedna i bezbolna i proizvodi slike u unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvuka, takođe naziva ultrazvučno snimanje ili sonografija, uključuje upotrebu malog davača (sonde) i ultrazvučna gela postaviti direktno na koži. Visoke frekvencije zvučni talasi se prenose iz sonde kroz gela u telo. Transduktora prikuplja zvuke koji se odbiti i kompjuter zatim koristi te zvučne talase da stvori sliku. Ultrazvučni pregledi ne koriste jonizujućeg zračenja (kako je korišćeno u Ks-zracima), tako da nema zračenja izlaganja pacijenta. Zato ultrazvuk slike su zarobljeni u realnom vremenu, oni mogu pokazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa u telu, kao i krv teče kroz krvne sudove.

Ultrazvuk snimanje je neinvazivna medicinski test koji pomaže lekari dijagnozu i lečenje medicinskih stanja.

Ultrazvuk štitne proizvodi slike štitaste žlezde i susednih objekata u vrat. Štitne žlezde se nalazi ispred vrata odmah iznad kragne kostiju i obliku kao leptir, sa jednim režnja na obe strane vrata povezan sa uskom opsegu tkiva. To je jedan od devet endokrinih žlezda koje se nalaze po celom telu koje čine i poslati hormone u krvotok.

Štitne žlezde čini hormona koji pomaže da se reguliše različite telesne funkcije, uključujući koliko brzo srce kuca. Veoma je uobičajeno za Patchi područja ili čvorići da se razvije u štitaste žlezde koje mogu ili ne mogu da se oseća na površini kože. O pet do 10 odsto odraslih će imati grudvice u svojoj štitne žlezde koje lekar može da identifikuje na ispitu. To su opipljivi čvorići. Ultrazvuk je veoma osetljiv i pokazuje mnoge čvoriće koji ne mogu da se oseti. U nekim starosnim grupama, čvorovi se vide na ultrazvuku u čak 70 odsto odraslih. Većina od njih su benigne regioni štitaste tkiva koje predstavljaju nikakav rizik po zdravlje. Manjina od njih su pravi tumori štitaste žlezde i može da zahteva dodatne dijagnozu ili terapiju.
Ultrazvuk štitaste zlezde se tipično koristi:

da se utvrdi da li je gruda u vratu proističe iz tiroidne ili susednog objekta
da analiziraju pojavu thiroid i utvrdi da li su češći benigni čvor ili ako čvor ima funkcije koje zahtevaju biopsiju. Ako je potrebno biopsija, ultrazvuk-vođene dobro iglom aspiracija može poboljšati tačnost biopsija.
tražiti dodatne čvorova kod bolesnika sa jednim ili više čvorova osetio na fizičkom ispitu
da vidim da li je štitne izraslina je značajno porastao tokom vremena
Zato što ultrazvuk daje u realnom vremenu slike, slike koje se stalno obnavljaju, takođe može da se koristi za vođenje postupaka kao što su igle biopsija, u kojoj igle se koriste za izdvajanje ćelija primere iz abnormalne oblasti za laboratorijska ispitivanja. Ultrazvuk se takođe mogu koristiti za usmeravanje inserciju kateterom ili drugog drenažnog uređaju i pomaže osigura bezbednu i precizno smeštanje i fluidnu odvodom za dijagnozu ili olakšanje neprijatnosti pacijenta.