3D ultrazvučni pregled krv nogu – Doppler krvnih sudova nogu

Color Doppler je bezbolan i bezopasan (neinvazivan) ultrazvučni pregled krvnih sudova nogu. Merenjem intenziteta protoka i smera strujanja krvi kroz venu, utvrdićemo da li ima oštećenja vena. Ukoliko je oštećenje prisutno, određujemo i stepen poremećaja.

Vene nogu se dele u tri grupe:

1. Duboke vene nalaze se duboko u nogama, između mišića. Ovi krvni sudovi transportuju krv prema srcu.
2. Površinske vene nalaze se neposredno ispod kože. One stvaraju mrežu koja se na određenim mestima, preko perforantnih vena, uliva u duboke vene.
3. Perforantne vene spajaju površinske i duboke vene.

Arterije prenose krv od srca ka periferiji, čime se tkiva i organi snabdevaju hranjivim materijama i kiseonikom.
Uloga vena je suprotna. Ovi krvni sudovi transportuju krv od periferije ka srcu. Taj proces se odvija zahvaljujući kontrakciji mišića koji se nalaze uz vene (kad god stojite, uvek se trudite da aktivirate mišiće pomerajući noge). Zdravi venski zalisci (takozvani „ ventili“) ne dozvoljavaju da se krv vraća od srca ka periferiji tela.  Kada venski zalisci popuste, dešava se upravo to, krv se vraća prema periferiji i  nagomilava u donjim delovima nogu, te dolazi do proširenja vena.

Bolesti proširenih vena su naročito izložene osobe čija profesija zahteva dugotrajno stajanje /hirurzi, konobari, stomatolozi, frizeri i dr/, kao i one kod kojih se ovo oboljenje često javlja u familiji (genetska predispozicija). Češće se javlja kod žena.

Simptomi proširenih vena su izraženiji leti. Zbog dejstva toplote vena se dodatno širi i krv sporije.
Operacija obolele površinske vene ima za cilj da isključi obolelu venu iz venskog sistema. Simptomi oboljenja nestaju, a funkciju isključene vene u potpunosti preuzimaju okolni zdravi venski krvni sudovi. Njih uvek ima dovoljno da nadoknade nedostatak uklonjenog krvnog suda.